PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SOHBET NOTLARI-AHMET KURUCAN

hizmet
02-09-11, 11:19
İnsan fıtratında yakın olana uzak olma vardır. Allah bize "Ben size şah damarınızdan daha yakınım." diyor. Biz de irademizle kendimizi zorlamalı, fıtratımızı aşmalı ve yakın olana uzak olma değil, yakın olana daha yakın olmanın yollarını aramalıyız.
"Nefsim hariç, Seni her şeyden daha çok seviyorum Ey Allah'ın Rasulü!" diyor Hz. Ömer bir gün Efendimize. Efendimiz cevap olarak "Nefsin de öte beni sevmedikçe, hakiki imanı elde etmiş olamazsın ya Ömer!" deyince, Hz. Ömer anında, bir saniye bile duraklamadan "Nefsimden de öte seni seviyorum." karşılığını veriyor. Bir dakika önce böyle diyen bir adamın hemen düşünce ve tavır değiştirmesi akıl alacak bir haslet değil. Zirve adam bizim gibi zırvalara zirveyi gösteriyor.
Her şeyden önce doğru olmanız sonra da o doğruyu doğru anlatmanız gerekiyor.
"Allah aklımdan bir an çıksa helak olurum." diyen nice büyüklerimiz var. Hiç kimse her an Allah'ı düşünme gibi bir amelle mükellef değildir; değildir ama bu bizler için bir hedef olmalıdır. Bu seviyeye talip olmalıyız bizler. İnsan talip olduğu şeyin kıymetine göre kıymet ittihaz eder. Allah'ın rızasına talip olan, namütenahi bir şeye talip olmuş ve namütenahi bir kıymete ulaşmış demektir.
Maide Sûresi 37. ayetinde cehennemliklerin cehennemde hali tasvir edilir; "Ateşten çıkmak isterler ama orada çıkacak değillerdir. Onlar için sürekli/daimi bir azab vardır." Kur'an cehennemden çıkmak istemelerini fiil cümlesi ile anlatıyor ki bu teceddüde delalet eder. Teceddüd, bu istek ve arzularını sürekli yenilemeleri demektir. "Ama oradan çıkacak değillerdir." derken de isim cümlesi kullanıyor Kur'an. Bu ise haklarında hükmün verildiğini ve ebediyen çıkamayacaklarına işarettir.
Maddeperest olan insan ve toplumlarda hased daha fazla oluyor. Beklentileri olanlar, makam-mevki peşinde koşanlar, dünyevî meselelerde hırs gösterenler hased ateşine tutulabilir. Hased ise ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi salih ameli yer bitirir.

güller
03-09-11, 13:32
Allah razı olsun ihvanımız.
Tefekkür boyutu geniş kapsamlı bir yazı.
Her şeyden önce doğru olmanız sonra da o doğruyu doğru anlatmanız gerekiyor

Hased ise ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi salih ameli yer bitirir.

ulviye
25-09-11, 13:56
Allah razı olsun..

asilNUR
25-09-11, 16:21
Allah razı olsun, kabul etsin inşaallah..

Paylaşım için teşekkürler..

enes
25-09-11, 19:32
ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM

Mutella
25-09-11, 23:14
Allah razı olsun...

sedahan
26-09-11, 00:14
Allah razı olsun abi...

Ahyednur
26-09-11, 00:51
Allah'ın rızasına talip olan, namütenahi bir şeye talip olmuş ve namütenahi bir kıymete ulaşmış demektir..
Ya RAB! bizleri rızana talib olanlardan eyle..amin

ALLAH razı olsun...

ayser
02-12-11, 03:54
Allah razı olsun kardeşim.